-Sjekk internetthastigheten din med speedometer

Det kan være vanskelig å finne den beste og billigste bredbåndsleverandøren, blant annet kan du finne en kort oversikt som viser deg de billigste og beste leverandørene av internett i Norge basert på pris og kvalitet.

Mobilt bredbånd

Fibernett

Bredbåndsleverandører

Internetthastighet

En hastighetstest er en test som måler hastigheten på internettforbindelsen din. Testen vil gi deg informasjon om hastigheten på både opplasting og nedlasting av data. Dette er nyttig for å forstå hvor raskt du kan laste ned eller laste opp filer, og om hastigheten er tilstrekkelig for å bruke tjenester som strømming av video eller spill.

Hastighetstesten fungerer ved at den sender en mengde data fra en server til datamaskinen eller enheten din, og deretter måler hvor raskt dataene blir overført. Hastighetstesten vil normalt gi deg resultatene i megabit per sekund (Mbps) eller kilobit per sekund (Kbps).

For å få de mest nøyaktige resultatene fra en hastighetstest, bør du utføre testen flere ganger på forskjellige tidspunkter av dagen og på forskjellige enheter, for å se om hastigheten varierer. Det kan også være lurt å sørge for at ingen andre enheter i hjemmenettverket bruker mye båndbredde mens du tester, da dette kan påvirke resultatene.

Hastighetstesten er en enkel og nyttig måte å sjekke internettforbindelsen din på, og kan hjelpe deg med å identifisere eventuelle problemer eller flaskehalser i nettverket. Hvis hastigheten er lavere enn forventet, kan du kontakte internettleverandøren din for å se om de kan hjelpe deg med å forbedre hastigheten.

Upload og download

Upload og download refererer til overføring av data mellom en datamaskin og en annen enhet eller server.

Upload betyr å sende data fra en lokal enhet, for eksempel en datamaskin eller en mobiltelefon, til en annen enhet eller server som er plassert et annet sted. For eksempel kan du laste opp et bilde til en nettskytjeneste, eller sende en e-post med et vedlegg.

Download betyr å motta data fra en annen enhet eller server og lagre det på en lokal enhet, for eksempel en datamaskin eller en mobiltelefon. For eksempel kan du laste ned en musikkfil fra en musikkstrømmetjeneste, eller laste ned en PDF-fil fra internett.

Både upload og download er viktige funksjoner for å kunne dele og få tilgang til informasjon og data over internett.

FAQs

Ofte stilte spørsmål

Finn svar på vanlige spørsmål om internett hastighet i vår FAQ-seksjon.

Bredbånd er en type internettforbindelse som gir høyere hastigheter og bedre kapasitet enn en vanlig telefonlinje. Det går gjennom en egen linje og gir mulighet for å surfe, streame, laste ned og laste opp raskt og stabilt.

Dette avhenger av bruksområdet ditt og hvor mange som bruker internett samtidig. Hvis du bare bruker internett til å sjekke e-post og surfe på nettet, kan en hastighet på 20-30 Mbps være tilstrekkelig. Hvis du streamer mye, spiller spill online eller jobber hjemmefra med stor datatrafikk, vil du sannsynligvis ha behov for en raskere tilkobling på 100 Mbps eller mer.